HUR STÄLLER VI OM MOT EN CIRKULÄR TEXTIL- OCH MODEINDUSTRI? VI KNÄCKER KODEN MED HJÄRTA, PASSION OCH HACKATHONS!

Hur skapar man framtidens cirkulära och hållbara textil- och modeindustri? Vi hackar den! Den 17-18 maj gick det första hackathonet inom Circular Textile Initiative av stapeln, ett initiativ för att hitta nya lösningar och idéer för cirkulära flöden inom textil- och modeindustrin. Under två dagar kopplades textil- och modeföretag ihop med studenter, entreprenörer, kreatörer, designers, makers och shakers för att knäcka koden för hur vi kan ställa om mot det cirkulära.

Hackathonet arrangerades inom projekten Circular Textile Initiative, ett initiativ som ger nytt spännande liv till uttjänta textilier och projektet Innovate Passion Borås som främjar ungt entreprenörskap via passion. I Sverige hamnar årligen 80 000 ton textilier i soptunnan helt i onödan. Samtidigt finns en stor potential för cirkulära affärsmodeller inom textil- och modeindustrin. Uttjänta textilier ger stora möjligheter för nya affärsmodeller och tjänster som förlänger livet på plagg. Samtidigt växer engagemanget att ställa om mot det cirjulära både hos konsumeter och företagen. Därför arrangerade Re:textile/Science Park Borås och Swedish Fashion Council initiativet Circular Textile Hackathon, för att utmana de traditionella affärsmodeller som många textil- och modeföretag idag präglas av och för driva branschen till en cirkulär omställning. Inom initiativet arrangeras två hackathos och ett affärsutvecklingsprogram för att skapa nya typer av lösningar, affärsidéer, produkter och tjänster för framtidens cirkulära textil- och modeindustri sprungen ur passion. Det första hackathonet har nu gått av stapeln vilket resulterade i många spännande idéer!

HJÄRTA OCH PASSION SKAPAR INNOVATION

Likt traditionella hackatons bygger eventen på samskapande, där personer med olika kompetenser och bakgrund träffas, för att gemensamt utveckla nya lösningar utifrån en befintlig utmaning. Det var febril aktivitet i Do-Tank Center i Textile Fashion Center i Borås dessa dagar. Framförallt lös passionen och glädjen igenom hos teamen när de själva fick skräddarsy hur framtidens industri skall komma att se ut. Under två dagar arbetade deltagarna i team tillsammans med representanter från Velour By Nostalgi, Emmaus Björkå, Göteborg Manufaktur, Kinnarps och Wargön Innovation. Utmaningarna som de arbetade med togs fram handlade om nya möjligheter för re:design, att effektivisera jeansflödet, skapa ett nytt system för cirkulära textilier eller skapa nytt värde för uttjänta kollagetröjor. Stora ämnen som väcker många tankar och idéer. Deltagarna välja att arbeta med den utmaning de brann mest för, tolka dessa ämnen och i kreativa workshops komma fram till två idéer vardera – en rationell och en galen!

Idéerna pitchades för ett advicery board som beslutade vilken idé teamet skulle arbeta vidare med under dag två. Advicery Board bestod av Ellen Flybäck från Marketplace Borås, Adrian Zethraeus från Re:textile, Anna Lidström från Textilhögskolan och Jenny Rosén från Swedish Fashion Council. Vilka idéer tror ni vann flest gånger? Den galna såklart!


DETTA ÄR BARA BÖRJAN

Detta bara början på Circular Textile Hackathon. Det första hackathonet följs upp av ett till som arrangeras under World Waste Week 22-23 november 2018. Mellan eventen erbjuds teamen att delta i ett affärsutvecklingsprogram för att få stöd att vidareutveckla idéer som uppstått. En vinnande idé kommer avslutningsvis koras av en jury bestående av experter och ledande personer inom textil- och mode.

 

Om Circular Textile Hackathon  

Circular Textile Hackathon är ett samarbetsprojekt mellan Science Park Borås, ReTextile, Swedish Fashion Council, Inkubatorn i Borås och Drivhuset i Borås. Circular Textile Hackathon är en del av projektet Innovate Passion Borås, finansierat av Vinnova, där man fångar upp och stöttar ungas idéer för en hållbar samhällsutveckling. Det är även en del av Circular Textile Initiative där använda textilier får ett nytt, spännande liv. Projektet är unikt, eftersom det omfattar alla delar i kedjan, från design och produktion till insamling och sortering. Här främjas nya typer av samarbeten, cirkulära affärsmodeller och kunskapsförmedling om hållbara klädval. Projektet drivs av Göteborgsregionens kommunalförbund och Re:textile. Det finansieras av Västra Götalandsregionen och Avfall Sverige.

Fler Nyheter

Innovate Passion Borås går samman med projektet Circular Textile Initiative för att arrangera hackathons för cirkulära affärsmodeller

I Sverige hamnar årligen 80 000 ton textilier i soptunnan helt i onödan.Samtidigt finns en stor potential för cirkulära affärsmodeller inom textil- och modeindustrin. Swedish Fashion Council och Re:textile/Science Park Borås går samman genom projekten Innovate…

Science Park Borås får fortsatt stöd att vidareutveckla metoder för ungt entreprenörskap! 

Science Park Borås får fortsatt stöd att vidareutveckla metoder för ungt entreprenörskap!  Science Park Borås projekt DigiMode – Passion for Fashion vann första pris i Innovate Passion, en tävling Vinnova arrangerat för att ta tillvara…

Borås bäst på att ta tillvara tjejers innovationer

Science Park Borås projekt DigiMode – Passion for Fashion vinner första pris i Innovate Passion, en tävling Vinnova arrangerat för att ta tillvara unga tjejers innovationskraft. På 13 platser i Sverige har tjejer utvecklat nya…

Nyheter

Partners