Bild: retextile.se

Idag konsumerar vi i Sverige ca 15 kg textil per person och år, av vilka hela 8 kg slängs i soporna och ytterligare 4 kg försvinner. Både produktionen av nya textilier och avfallshanteringen av kasserade textilier innebär en enorm miljöbelastning.

Genom bättre resursutnyttjande, till exempel genom återbruk och redesign kan vi både minska avfallet och behovet av nya textiler. Ett av problemen med återanvändning av kläder är att återvunna kläder ofta uppfattas som tråkiga, fula och obekväma och folk vill därför inte ha dem på sig. Därför behöver vi, genom bättre design och kommunikation, ändra folks syn till att återvunna kläder kan vara snygga roliga och bekväma.

Genom att skapa nya plagg utvecklade för att hålla länge genom att kunna lagas, omarbetas eller på annat sätt uppdateras öppnas möjligheter för helt nya affärsområden inom reparation, redesign och andra typer av tjänster som förlänger livet på plagget och skapar ekonomisk tillväxt.

Har du en grym idé för hur vi kan skapa en mer cirkulär textilindustri? 

Dina idéer är guld värda! Skicka in din idé idag och delta på Science Park Borås Hackaton DigiMode – Passion for Fashion. Under 24h får du djupdy­ka i möjligheter kring textil och teknik. Du får också chans att i team, tillsammans med en innovationscoach, arbeta med idéer för hur man genom textil och teknik kan bidra till en bättre värld.

Vad väntar du på? Skicka in din idé här och anmäl dig idag! Anmälan hittar du här.

Partners