I Sverige hamnar årligen 80 000 ton textilier i soptunnan helt i onödan.Samtidigt finns en stor potential för cirkulära affärsmodeller inom textil- och modeindustrin. Swedish Fashion Council och Re:textile/Science Park Borås går samman genom projekten Innovate Passion Borås och Circular Textile Initiative för att genomföra hackatons där etablerade företag inom textil- och mode tillsammans med studenter, innovatörer och entreprenörer arbetar i team för att hitta nya, cirkulära lösningar.
– Uttjänta textilier ger stora möjligheter för nya affärsmodeller och tjänster som förlänger livet på plagg. Och i takt med en växande medvetenhet hos konsumenter i att konsumera hållbart uttalar fler och fler företag att cirkulär ekonomi kommer vara centralt i deras framtida affärsmodeller. Men idag är konsumentens valmöjligheter för få, det vill vi bidra till att ändra på, säger Adrian Zethraeus, projektledare för Re:textile.
I Circular Textile Hackathon utmanas därför traditionella affärsmodeller som många textil- och modeföretag idag präglas av, för att driva branschen till en cirkulär omställning. Här sätts sökande företag, studenter och unga entreprenörer samman till team för att utveckla idéer kopplade till företagens befintliga utmaningar och behov för en hållbar textilproduktion. Likt traditionella hackatons bygger eventen på samskapande, där personer med olika kompetenser och bakgrund träffas, för att gemensamt utveckla nya lösningar utifrån en befintlig utmaning.
– För att nå en mer hållbar modebransch måste vi kliva ur vår comfort zone, tänka nytt och hitta synergier mellan olika sektorer och kanske konkurrenter emellan. Circular Textile Hackaton är ett bra exempel på projekt där aktörer från hela värdekedjan möter innovatörer för att tillsammans lösa utmaningarna vi står inför i det linjära system de flesta textil-och modeföretag verkar inom, säger Pauline Ström Gunnér, Sweden Fashion Council.
För att utveckla nya idéer och lösningar behövs nya typer av samarbeten där människor med olika bakgrund möts för att dela erfarenheter, kunskap och idéer. Inom projektet kopplas etablerade företag ihop med studenter och entreprenörer som kan ge helt nya infallsvinklar på hur framtidens textil- och modeindustri kan komma att se ut. Inom projektet Innovate Passion Borås, som Circular Textile Hackathon är en del av, vill man främja ungt entreprenörskap för hållbar samhällsutveckling genom passion.
– Det finns ett stort behov av att fånga upp och ta tillvara unga människors idéer för hållbar och cirkulär samhällsutveckling. Inom Innovate Passion Borås utvecklas metoder, bland annat hackathons, för att inspirera unga människor att engagera sig i en hållbar framtid. Vi vill fånga upp passionen hos unga, vad just de brinner för att förändra, och stötta dem att utveckla idéer för en cirkulär framtid som tar spjärn i passion, berättar Moa Nilsson, projektledare Innovate Passion Borås.
Det första hackathonet går av stapeln 17-18 maj 2018 i samverkansarenan Do-Tank Center, Textile Fashion Center, Borås. Det följs upp av ett andra hackaton under World Waste Week 22-23 november 2018. Mellan eventen erbjuds teamen att delta i ett affärsutvecklingsprogram för att få stöd att vidareutveckla idéer som uppstått. En vinnande idé kommer avslutningsvis koras av en jury bestående av experter och ledande personer inom textil- och mode.
Ansökan
Ansökan för att delta i Circular Textile Hackathon hålls öppen fram tills 7 maj 2018 på: innovatepassionboras.se
Om Circular Textile Hackathon
Circular Textile Hackathon är ett samarbetsprojekt mellan Science Park Borås, Re:textile, Swedish Fashion Council, Inkubatorn i Borås och Drivhuset i Borås. Circular Textile Hackathon är en del av Circular Textile Initiative där använda textilier får ett nytt, spännande liv. Projektet är unikt, eftersom det omfattar alla delar i kedjan, från design och produktion till insamling och sortering. Här främjas nya typer av samarbeten, cirkulära affärsmodeller och kunskapsförmedling om hållbara klädval. Projektet drivs av Göteborgsregionens kommunalförbund och Re:textile. Det finansieras av Västra Götalandsregionen och Avfall Sverige. Det är även en del av projektet Innovate Passion Borås, finansierat av Vinnova, där man fångar upp och stöttar ungas idéer för en hållbar samhällsutveckling.